Hogyan használd jól cégként az Instagramot ?

Különbséget kell tennünk céges és magán fiók között.

Először is jelöljük ki, vagy hozzunk létre egy külön email címet amit ebből az apropóból fogunk használni. Egy email címmel egy db fiókot tudunk regisztrálni, tehát ha már van egy személyes, akkor a céges fiókunkhoz egy külön email címre lesz szükségünk.

A regisztráció után először az általános felület fog fogadni minket, ezen belül tudunk majd váltani üzleti nézetre. Ebben több, számunkra hasznos plusz lehetőség is aktív lesz, így például hirdethetünk és a hozzájuk tartozó statisztikákat is láthatjuk.

Felhasználó nevünk pontosan tükrözzön minket, legyen jól kereshető, egyértelmű.

A leírás tartalmazza a pontos megnevezést, néhány fontos kiemelendőt, például ha fotózással foglalkozunk akkor ezt ide is írjuk ki, és természetesen a weboldalunkat is jelenítsük meg.

Ha a márka mögött kiemelendő személy van, akkor itt őt is megjelölhetjük @ – oljuk be a személyes profilját.

Hozz létre saját ún. geotag-et, így amikor posztolsz ezt hozzárendelheted a fényképedhez. Ha még nem rendelkezel ilyennel, akkor ezt Facebookon tudod létrehozni, ha megadod a céged pontos helyét. Ha ez megvan, akkor csak kezd el gépelni Instagramon a fénykép feltöltésénél és ki fogja adni.

Ne okozzunk magunknak plusz munkát, határozzuk meg előre, hogyan fogjuk felépíteni a márkánk Insta megjelenését.

Ez a nulladik lépés. Nem csak a social médiában, egyébként is az, hiszen amikor identitást adunk a márkánknak tulajdonságokkal kell tudnunk felruházni azt.

Ez egyébként egy érdekes játék, akár onnan is megközelíthetjük, hogy a márkánk milyen ember lenne. Például a RedBull -t, ha mint személyt kéne leírni, akkor a legtöbben egy 30, sármos, extrém sportoló pasiként írnák le.

Miközben ezt meghatározzuk tulajdonképpen azt is belőjük, hogy kik számára lehet érdekes a márkánk.

Miért fontos ez a Social Médiában ?

A követés mint funkció nevében is benne van a válasz. Azért követ, mert valamilyen az a profil, valamilyen a brand ami mögötte van.

Ha egy személyről, pl egy influencerről beszélünk, Őt is a személye miatt követjük, nem első sorban a témája miatt. Éppen ezért lehetséges, hogy később más termékekről is elfogadunk tőle tanácsokat.

Ez persze oda – vissza is hathat, tehát unalmas lehet számunkra az egyébként mástól érdekes, vagy számunkra aktuális téma ha a közvetítőjét nem találjuk elég érdekesnek, ugyanakkor leköthet egy számunkra nem releváns tartalmat szolgáltató személy is, ha a kisugárzása megfog.

Persze a valamilyenség alatt nem csupán ,,belső,, tulajdonságokra kell gondolni, a közösségi médiában a külsőségeket kell felnagyítanunk.

A posztjaink összességének egy olyan képek kell sugallania rólunk amit igazán szeretnénk mutatni magunkból és ezt a vonalat következetesen kell vinnünk.

Ha ez nem valósul meg akkor a követők sem fognak megérkezni, vagy ha meg is érkeznek akkor később kikövetnek, mert nem azt kapják amit vártak.

Storytelling

Az oldalad egy egészet ad ki, minden eleme egy történet része. Figyelj arra, hogy úgy meséld, hogy az legkevésbé szóljon magáról a termékről, vagy szolgáltatásról, sokkal inkább a hozzá kapcsolható, vagy vele elérhető élet stílusról, pozitív élményekről.

A követők sokkal szívesebben kapcsolódnak egy nagy egészhez, mint választanak terméket önmagában. Tehát ha jó a sztori akkor a márkahűség is könnyen kialakul.

Pontosan ezért látjuk például nagy divatmárkák, vagy sport márkák ruháit hordani olyan személyeket akiket motiválónak tudunk találni, kapcsolódni tudunk hozzájuk. Őket szponzorálni és rajtuk keresztül mesélni el azt, hogy mire is lehetsz képes ezekben a ruhákban, sokkal átvittebb, eladhatóbb.

Ebből generálódhat aztán az, amikor az egyedi felhasználó maga is posztol a márka ruháiban, bejelöl, betaggel és leírja véleményét. Ebből aztán még szélesebb körű interakció jöhet létre és így tovább és így tovább.

Határozzuk meg a színeinket.

A példaképpen szeretnénk mutatni két tökéletesen megtervezett instagram profilt, az egyik a KOMONO kiegészítő márkáé, másodjára pedig maradjunk a már említett RedBullnál.

A KOMONO egy belga kiegészítő márka, termékeik árazása a megfizethető kategórián belül a középmezőnybe tartozik ( egy óra 30 és 50 ezer ft között mozog ) így aztán a fényképeiken szereplő stílus sincs az elérhetetlen kategóriában. Letisztult, pasztell színek jellemzik őket, pont ahogy a termékeiket is, egyszerűek, kifinomultak, csak semmi hivalkodás.

Posztjaik közül átlagosan 20-30 %-ban videók szerepelnek, melyek szintén kissé esetlegesek és teljesen átlagos életszínvonalról árulkodnak, pl panel házak, smink nélküli arcok.

A RedBull oldala, sokkal harsányabb, erősebb színeket használó profil, az utóbbi időben szinte csak videókkal tele. Csak nagyon elvétve találkozunk direkt termékmegjelenítéssel, 99% életstílus ez a profil.

A sportok elég széles skálájával találkozhatunk, sí, gördeszka, ejtőernyő, bmx, snowboard … minden ami felpörget. Pont mint a termékeik.

Kezdj el saját hashtag – ekez használni.

Márkád növelésének, megtalálhatóságának és kereshetőségének növelése érdekében kezd el saját hashtag – eket használni. Ezt azért célszerű építeni, mert a téged követők a saját posztjaiknál is tudják majd használni így egy helyre gyűlik majd minden ami a márkáddal kapcsolatos és könnyen böngészhető lesz.

Például az új objectívünk vásárlása előtt instagrammon is rászűrtünk, hogy #sigmaart és az itt található képek között tudtunk böngészni, sokkal több tartalomhoz jutva, mint amit a márka önmaga megoszt.

Üzenj nekünk a Messengerben